Kurs dietetyki podstawowy, to pierwszy etap szkolenia Akademii Dietetyki w kierunku zawodu dietetyka. Uczestnik kursu zdobywa wiedzę z zakresu żywienia i biochemii żywności, co pozwala na mu na późniejszą pracę w charakterze specjalisty żywienia lub doradcy żywieniowego. Po ukończeniu kursu słuchacz otrzymuje zaświadczenie na wzorze MEN oraz ma możliwość kontynuacji nauki w Akademii Dietetyki na poziomie zaawansowanym.
Absolwent kursu podstawowego:
- zna i stosuje podstawowe pojęcia z zakresu żywienia człowieka i dietetyki
- wie jak funkcjonuje układ pokarmowy
- wie jak składniki diety wpływają na stan skóry, włosów i paznokci
- wie co to są hormony i jak wybrane z nich wpływają na organizm człowieka
- wie jak poszczególne składniki pokarmowe (białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne) wpływają na organizm ludzki
- wie jak przeciwdziałać chorobom cywilizacyjnym poprzez właściwą dietę i tryb życia
- wie jak posługiwać się normami żywienia i tabelami składu produktów spożywczych
- potrafi układać i oceniać jadłospisy dzienne, dekadowe
- wie jakie zagrożenia niosą ze sobą „diety cud”
- wie jak stosować suplementy i czy warto po nie sięgać